top of page
Doopsuikerweetjes
(suikerbonen)

Bonen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. De link naar een geboorte is dus snel gemaakt. De eerste sporen over het geven van bonen gaat al terug tot de oude romeinen.

België kent een heel sterke doopsuikertraditie, het uitdelen van suikerbonen is bijna net zo belangrijk als het sturen van geboortekaartjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mooiste doopsuikercollecties afkomstig zijn uit ons eigen landje. En de chocolade... die is ook van bij ons natuurlijk!

Wij werken samen met de Kempische chocoladeproducent De Bock, die de lekkerste chocoladevulling maakt!

Houdbaarheid van suikerbonen

Suikerbonen blijven lang lekker, ze hebben een houdbaarheid van ongeveer 18 maanden na de datum van fabricatie. Voorwaarde is wel dat je ze bewaart op een koele, droge en donkere plaats. Zet suikerbonen nooit in de ijskast, dat is niet goed voor het glazuur en ook niet voor de chocolade! Een koele, droge voorraadkast is wel goed.

Kleuren

Vroeger was de keuze eenvoudig: je had roze voor een meisje, blauw voor een jongen en wit wanneer je het geslacht van de baby niet vooraf wist. Vandaag de dag is het kleurenpalet van de suikerbonen, verpakkingen en doopsuikergeschenkjes enorm uitgebreid en kan je echt alle kanten uit. Toch is er vaak nog steeds een duidelijk onderscheid tussen doopsuiker voor een jongen en doopsuiker voor een meisje. Roze en blauw worden nog veel gekozen als basiskleur, zij het in fellere varianten. Het zacht babyroze van vroeger is vervangen door fuchsia, babyblauw ruimde de baan voor turquoise. Voor meisjes worden nog steeds eerder schattige motiefjes gekozen (vlinders, bloemen), voor jongens gaat men vaker de stoere kant op. En dan is er nog alles daar tussenin, het aanbod is enorm!

Kinnekeskak

Smakelijk klinkt het niet, maar we hebben het niet zelf verzonnen. Onze grootouders bedoelden suikerbonen wanneer ze het hadden over "kinnekeskak", en daar hoorde een heel ritueel bij! Op de dag van de doop wikkelde men het kindje in een doek, waar ongemerkt wat suikerbonen in werden weggemoffeld. Bij het verwijderen van de doek vielen de boontjes op de grond en leek het alsof ze uit de luier van de baby kwamen. De kinderen mochten de boontjes oprapen en nadien werden ze eerlijk verdeeld.

Negen maanden

Als alles gaat zoals verwacht, dan heb je negen maanden de tijd om te wennen aan het idee dat jullie heel binnenkort (opnieuw) mama en papa zullen worden. Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap wordt er volop nagedacht over zaken als geboortekaartjes, geboortelijst en doopsuiker. Het laatste wat je in je zwangerschap nodig hebt, is stress. Gun jezelf dus de tijd om alles af te krijgen en plaats tijdig je bestelling! Hou er ook rekening mee dat baby ervoor kan kiezen een maandje (of meer) te vroeg geboren te worden... en zeker dan is het fijn als alle praktische zaken geregeld zijn. 

Niet alleen in België

Een geboorte is altijd reden tot feesten … en ook in andere landen horen daar bepaalde tradities bij. In Nederland wordt het kraambezoek traditioneel getrakteerd op beschuit met muisjes (gesuikerde anijszaadjes) Ook in landen als Frankrijk en Spanje worden soms suikerbonen uitgedeeld bij een geboorte. In de Verenigde Staten wordt mama in de watten gelegd tijdens een baby shower, nog voor baby geboren wordt. Mama in spe wordt overladen met geschenkjes, de gasten krijgen zoete hapjes voorgeschoteld en krijgen vaak ook een geschenkje dat doet denken aan onze doopsuikergeschenkjes.

Voor de kindjes

Meestal wordt er - naast de doopsuiker voor volwassenen - een afzonderlijk geschenkje voorzien voor de kindjes die op bezoek komen of voor de klasgenootjes van de grote boer/zus. Dat kan erg eenvoudig: een lolly met een naamkaartje eraan is kleurrijk en valt bij de meeste kindjes in de smaak! Vaak wordt er ook gekozen voor een klein speelgoedje om de kindjes mee te verrassen. Een houten fluitje bijvoorbeeld, of een geduldspelletje of bellenblaas ... alles kan.

Beschuit met muisjes (een Nederlandse traditie)

Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk dat de moeder en de kraamvisite getrakteerd werden op iets lekkers. De geboorte van een kind werd flink gevierd en daarbij werd de hele buurt betrokken. Het krijgen van een kind kon in die tijd gevaarlijk zijn. Gezien de medische omstandigheden van toen bestond het risico dat zowel moeder als kind het kraambed niet overleefden. Een voorspoedig verlopen geboorte moest dan ook goed gevierd worden (o.a. met het kraameten, het kraamschudden en het doopfeest).

Vrij snel na de geboorte stroomde het kraambezoek binnen. De kinderen uit de buurt werden getrakteerd op lekkernijen die het nieuwe kindje zogenaamd had meegebracht. De kinderen kregen een suikerbol of een boterham met suiker, het kindermanstik.

Het is niet te achterhalen hoe beschuit met muisjes nu precies zijn ontstaan. Vroeger werd beschuit alleen als lekkernij bij feestelijke gelegenheden gegeten. Het was een echte luxe en alleen voor de rijken weggelegd. Een dik besuikerde beschuit werd als een echte traktatie ter viering van de geboorte gegeten. Voor de gewone mensen was er besuikerd wittebrood.

    Anijs

De basis van de muisjes is de combinatie van anijszaadjes en suiker. Van oudsher wordt aan de anijszaadjes en de anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Ook werd anijs gebruikt bij de bereiding van voedsel, drank en geneesmiddelen. Zo vertelde de baker de kraamvrouw dat ze anijs moest eten omdat dat goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.

    Symboliek

Over de oorsprong van de naam 'muisje' zijn niet alle historici het eens. Sommigen zeggen dat de vorm van het in suiker gehulde anijszaadje, met zijn staartje, tot de naam heeft geleid. Ook kan de naam zijn oorsprong vinden in het zinnebeeld van vruchtbaarheid dat de muis vertegenwoordigt (de muis plant zich namelijk snel voort).

Een ander oud gebruik is het geven van kraamflesjes aan de kinderen. In een flesje met smalle hals zaten anijsmuisjes en de kinderen moesten die muisjes eruit peuteren. Dat was symbolisch voor de manier waarop het kindje geboren werd.

    Afkomst

De beschuit met muisjes die inmiddels bekend is in heel Nederland, is afkomstig uit de Zaanstreek. In enkele delen van het Nederland, voornamelijk in Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, werden de beschuiten bij de geboorte bestrooid met anijszaadjes, omgeven door een laagje suikerglazuur.

bottom of page